Overslaan en naar de inhoud gaan

Corrosie Onder Isolatie

Corrosie onder Isolatie (CUI) is een degradatiemechanisme dat optreedt bij geïsoleerde leidingen en apparaten in het temperatuurbereik van ca. 0 tot 150 graden C. Het is een lastig te beheersen fenomeen, omdat de locaties waar het optreedt lastig te detecteren zijn. 

Om corrosie onder isolatie te voorkomen en/of beter op te sporen heeft WCM met een groep bedrijven een gezamenlijk project opgepakt. Het project CUI beoogt het voorkomen van calamiteiten door selectie van geschikte coatings (samenhang tussen systeemkeuze, de wijze van aanbrengen en de condities waaronder aangebracht wordt) en tijdige detectie van corrosie onder isolatie door adequate non destructive testing (NDT) technieken en inspectie monitoring systemen. Deze drie elementen behoren onlosmakelijk bij elkaar en dragen gezamenlijk bij aan het beheersen van de risico’s op grote calamiteiten ten gevolge van CUI.

Op basis van subsidietoekenning vanuit de regeling Structuurversterking OmgevingsVeligheid (SVO) van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn wij vorig jaar begonnen met ons twee jaar durende COI-vervolgproject ‘Duurzame GRIP op Corrosie onder Isolatie’. 

Een belangrijk doel van dit project is om industriebreed een kennisnetwerk op te bouwen rond Corrosie onder Isolatie teneinde deze ‘geldverslindende sluipmoordenaar’ duurzaam onder controle te krijgen.

Op de website van World Class Maintenance staat meer informatie over het project Corrosie Onder Isolatie.